U JU „Dom zdravlja“ Zavidovići započet veliki proces mamografskih pregleda

U petak, 04.02.2022. godine, na Svjetski dan borbe protiv karcinoma, u JU „Dom zdravlja“ Zavidovići započeo je veliki proces mamografskih pregleda žena sa područja Zeničko-dobojskog kantona, u okviru programa besplatne mamografije s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke. Program je usmjeren prema 54.000 žena, dobne skupine od 50 i 69 godina starosti. Pozivi su upućeni prema prvoj grupi od hiljadu (1.000) žena, a u narednom periodu planira se upućivanje pozivnog pisma za mamografiju svim ženama dobne skupine između 50 i 69 godina sa područja našeg kantona.

Projekat sufinansira italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), a realizuje se u partnerstvu sa RE.TE. – Italijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju (Associazione di tecnici per la solidarieta e cooperazione internazionale), kantonalnim Ministarstvom zdravstva, Zavodom zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ). U projektu će, za početak, učestvovati četiri zdravstvene ustanove: JU „Dom zdravlja“ Zavidovići, JZU Dom zdravlja „Izudin Mulabećirović – Izo“ Tešanj, JU „Dom zdravlja“ Visoko i Kantonalna bolnica Zenica.

Javna ustanova „Dom zdravlja“ Zavidovići, među prvima je ispunila sve potrebne tehničke preduslove i s ponosom ističemo da je početak ovakve akcije u Bosni i Hercegovini, ostvaren upravo u našoj zdravstvenoj ustanovi.

Ovim putem, apelujemo na žene da se, po prijemu poziva od strane Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), odazovu na besplatnu mamografiju, jer je to u njihovom najboljem interesu.

Detaljnija informacija o procesu mamografskih pregleda žena u ZDK, nalazi se na web stranici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ)

:https://inz.ba/videofoto-zapoceo-proces-mamografskih-pregleda-54-000-zena-u-zdk/

 class=