SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE

Svjetski dan Multiple skleroze (MS) obilježava se svake godine zadnje srijede u mjesecu maju/svibnju. Ove godine je to 25.05., dan kada se više priča i skreće pažnja na ovu bolest. No o njoj moramo razmišljati i tokom čitave godine, ne samo zadnje srijede u maju.

Multipla skleroza (MS) je hronična autoimuna bolest centralnog nervnog sistema kod koje dolazi do propadanja ovojnice koja obavija živčana vlakna, a posljedica toga je propadanje živčanih stanica.

Multipla skleroza je bolest mladih ljudi, a najčešće se javlja izmedu 18. i 45. godine života. Procjenjuje se da trenutačno od multiple skleroze u svijetu boluje oko 2,5 miliona ljudi. Karakteristično je da žene češće obolijevaju od muškaraca i to u omjeru 2:1. Multipla skleroza se pet puta češće javlja u sjevernim područjima SAD-a, u Europi i Kanadi, nego što je to slučaj u tropskim regijama, te na Dalekom istoku.

Multipla skleroza uzrokuje oštećenje u centralnom nervnom sistemu i usporava provođenje signala kroz živce. Budući da centralni nervni sistem upravlja većinom tjelesnih funkcija, osobe s multiplom sklerozom mogu imati širok raspon simptoma. Simptomi se kreću od problema s pokretljivošću do vidnih tegoba, izraženog umora i poteškoća s razmišljanjem. To su samo neki od najčešćih simptoma. Treba imati na umu da svaka osoba sa multiplom sklerozom ima različite simptome u odnosu na drugu i zato se za multiplu sklerozu kaže da je bolest sa hiljadu lica.