Od sada u JU „Dom zdravlja“ Zavidovići možete provjeriti i vrijednosti vitamina D u krvi

ZNAČAJ  VITAMINA D

Procjenjuje se da više od jedne milijarde ljudi širom svijeta ima niske koncentracije vitamina D, zbog čega se s pravom govori o „pandemiji“ hipovitaminoze D. Pretpostavlja se da čak 40-50% populacije na našem podneblju pati od nedostatka vitamina D, a najniže vrijednosti bilježe se tokom zimskih mjeseci.

Jedini način da sigurno utvrdite nedostaje li vam vitamin D, jest laboratorijska analiza krvi, ali postoje neki znakovi i simptomi koji ukazuju na njegov nedostatak:

neraspoloženje – nivo serotonina, takozvanog hormona dobrog raspoloženja, povećava se pri izlaganju suncu, a smanjuje kad se smanji izloženost sunčevoj svjetlosti. Dokazano je da osobe s nedostatkom vitamina D imaju višestruko veći rizik za razvoj depresije od osoba koje imaju normalan nivo tog vitamina u tijelu.

bolovi u kostima – bolovi u kostima u kombinaciji s umorom klasični su simptomi osteomalacije – omekšavanja i slabljenja kostiju zbog nedostatka vitamina D.

višak tjelesne mase – Vitamin D je topljiv u masti, što znači da se s povećanjem tjelesne mase, povećava i potrebna količina vitamina D.

starosna dob od 50 ili više godina – s godinama organizam proizvodi manje vitamina D pri izlaganju suncu nego u mlađoj dobi, a osobe starije dobi se uglavnom i manje izlažu suncu nego mladi. Istovremeno, bubrezi postaju manje učinkoviti u pretvaranju vitamina D u oblik koji je iskoristiv u tijelu.

znojenje glave – jedan od osnovnih simptoma manjka vitamina D je znojenje glave. Prekomjerno znojenje glave kod novorođenčadi predstavlja rani simptom nedostatka vitamina D.

probavni problemi – topljivost vitamina D u masti, implicira da osobe koje teško probavljaju masnoće, zbog nekog gastrointestinalnog problema (Crohnova bolest, celijakija, upalna bolest crijeva), imaju i smanjenu apsorpciju vitamina D.

tamnija koža – ako imate tamnu kožu, potrebno je deset puta više izlaganja suncu da bi se u tijelu proizvela ista količina vitamina D kao kod osoba svijetle puti.

Drugi mogući simptomi nedostatka vitamina D su sporo zarastanje rana, vrtoglavica, nedostatak sna, ispadanje kose, kardiovaskularni problemi, te hronične upale kao posljedica slabog imuniteta.

Ako neke od navedenih znakova i simptoma prepoznate kod sebe, bilo bi dobro što prije napraviti analizu krvi.

U JU „Dom zdravlja“ Zavidovići, nalaz vitamina D može se dobiti na vlastiti zahtjev i bez uputnice ljekara, po cijeni od 35,00 KM.

Dodatne informacije u vezi sa analizom vrijednosti vitamina D, mogu se dobiti u Službi za biohemijsko-hematološku dijagnostiku JU „Dom zdravlja“ Zavidovići (telefon: 032878877 lokal 114).

 class=