AKCIJA BESPLATNIH PREGLEDA KOŽE (13.05. i 16.-18.05.2022.godine)

U sklopu obilježavanja evropskih dana borbe protiv melanoma, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) organizuje akciju besplatnih pregleda kože (skrining – pregled na melanom kože), u pet gradova: Zenica, Kakanj, Zavidovići, Doboj Jug i Vareš.

Melanom, kojeg često nazivaju tihim ubicom spada u red bolesti novog doba. Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu najzloćudnijeg tumora kože. Kancerozne lezije se obično javljaju na regijama kože koje su najizloženije suncu. To su lice, uši, nadlanice i podlaktice. Najučestaliji je kod osoba iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mlađih.

U INZ-u su naglasili da se mogu prijaviti građani iz drugih općina ZDK, bez obzira u kojem gradu ili općini imaju prebivalište, na njima najprihvatljiviju lokaciju. Također su zamolili sve građane za razumijevanje ograničenosti dnevnog kapaciteta i broja mogućih pregleda, te najavili da će identična akcija, ako to zdravstvena situacija dopusti, biti provedena i najesen.

Građani mogu obaviti naručivanje na besplatan pregled u JU „Dom zdravlja“ Zavidovići, te dobiti precizne upute o tačnom terminu i lokaciji, na broj telefona: 032/878-877 – lokal 189.

Više informacija o akciji besplatnih pregleda kože, možete pronaći na web stranici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ): https://inz.ba/inz-organizuje-akciju-besplatnih-pregleda-koze-u-pet-gradova/